HISTORIA

Laholmen har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1861.

År 1861 skapade konsul Emil Smith, utan att begära tillstånd från de styrande, en kägelbana på Laholmen. Denna kägelbana, tillsammans med ett Schweizeri, blev snabbt populärt och utökades år 1889.

Det var dock först på 1950-talet som den riktiga hotellverksamheten började ta form, när krögaren Allan Mulich genomförde omfattande tillbyggnader och renoveringar. Under Mulichs ledning blev Laholmen en av Sveriges ledande hotell och restauranger under 1950- och 60-talen.

År 1974 drabbades Laholmen av en tragisk händelse när en sängrökande gäst orsakade en brand som förstörde hela hotellet.

Tio år senare, den 17 maj 1984, återinvigdes Laholmen och dess ursprungliga grundvalar finns kvar än idag. 

År 1984 - 1999 drevs hotellet av hotelldirektör Hans Fribergs som hade en tidig vision att satsa stort på konferensaktiviteter som inkluderade spännande skärgårdskryssningar, seglingsäventyr, besök på Tjärnö marina laboratorium och skaldjursnjutning.  Dansunderhållning var en viktig del av planerna för att göra Laholmen till en plats med en unik charm.  

Under den perioden byggdes en nattklubb, först kallad Räkan, men senare döpt om till Skippers år 2002.

Den 1 juni 1999 tog vår nuvarande VD Matthias Dalnoki över ledningen.

År 2008 genomgick nattklubben en omfattande renovering och antog det namn den har idag, 02 - Oxygen.

Hotellet fortsatte att utvecklas med flera ombyggnader och tillbyggnader. Mellan 2001 och 2003 byggdes nya rum ovanför parkeringsgaraget.

År 2006 kompletterades anläggningen med ett stort konferenscenter, som blev mycket populärt bland både lokala företag och föreningar samt gäster från grannländerna. Detta konferenscenter har också renoverats igen år 2015 för att bibehålla hög standard.

Mellan 2013- 2014 genomfördes den största renoveringen och tillbyggnaden av hotellet. Loungen, restaurangen och köket totalrenoverades och återskapades till den moderna miljö som vi ser idag. Dessutom sammankopplades huvudbyggnaden med den delen som innehöll parkeringsgarage, rum och konferenscenter, och fler rum, kontor och en relaxavdelning tillkom.

När covid-19-pandemin nådde Sverige år 2020 påverkades även Laholmen, men hotellet höll troget sina dörrar öppna. Under denna period utnyttjades tiden till ytterligare renoveringar av rum, där personal från olika avdelningar hjälpte till.

År 2023 har vi glädjande byggt en fantastisk terrass som blivit det bästa stället i stan för att njuta av utsikten över Kosterhavet. 

Laholmen har även haft nöjet att välkomna många kända personligheter genom åren, inklusive Ingvar Oldsberg, Glenn Hysén, Rikard Wolff och till och med kungen själv.

Underhållningen på Laholmen har varierat från dansband och rock till dagens pianobar, DJ:s och andra spännande artister.